Europaforum

1 minute reading time (267 words)

Vinter i Moskva, del 2

Vinter i Moskva, del 2

Dette er den anden af tre episoder, hvor Vindmåleren undersøger Ruslands stadig mere anspændte forhold til EU og Vesten generelt, og hvordan vi fra europæisk side kan og bør håndtere det.

Lyt til "Episode 13: Vinter i Moskva, del 2" på Spreaker.

Eller download episoden som mp3.

Efter Sovjetunionens opløsning i 1991 fulgte et årti, hvor der fra vestlig side var håb om, at Ruslands nye og skrøbelige demokrati ville udvikle sig og at russiske interesser stort set ville være identiske med vestlige. I dag befinder Putins Rusland sig dog langt fra den vestlige verdens værdier om demokrati, menneskerettigheder og anerkendelse af minoritetsgrupper.

De nye konflikter mellem Rusland og Vesten forøges af modsatrettede interesser i lande som Georgien, Syrien og ikke mindst Ukraine. Det kulminerede i 2015 med den russiske besættelse af den ukrainske halvø Krim.

Denne episode er dedikeret til problematikken omkring EU's og Ruslands handel med olie og naturgas og ikke mindst den kontroversielle gasledning Nordstream 2, der går fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen. Ruslands økonomi er i høj grad afhængig af at eksportere fossil energi. Omvendt giver eksporten Rusland en strategisk fordel overfor europæiske lande, hvis de er afhængige af russiske leverancer. Den grønne omstilling gør situationen ekstra indviklet, da naturgas både kan ses som en nødvendig overgangsteknologi og en klimaskadelig teknologi, der bør udfases så snart som muligt.

Vindmåleren har besøg af Trine Berling, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier. Hun er ekspert i Nordstream 2 og mange andre aspekter af europæisk energipolitik.

Studieværter: William Hansen, Finn Hartvig Nielsen og Helle Nielsen.

Optagelser og klipning: Rasmus Skov Larsen.

Kendingsmelodi: Rasmus Jørgensen.

Europaforum

Vi er en EU-politisk podcast-, blog- og debatside med fokus på, hvordan DU kan få indflydelse på det politiske system.

Demokrati

Europaforum arbejder for en offentlig debat om EU-politik, der er baseret på, at EU er en integreret del af det danske demokrati og derfor en naturlig kampplads for forskellige politiske holdninger.

Fra arkivet: EP2024

Genhør vores debatter fra Europa-Parlamentsvalget 2024 – med 16 veloplagte kandidater fra alle 11 opstillede partier.